ANNONS

Äntligen: Apotea inviger superlagret

Äntligen: Apotea inviger superlagret
Pär SVärdson med flera klipper bandet inne på det nya lagret
Foto: Amanda Andersson

"Ger oss väsentligt förbättrade möjligheter att fortsätta växa".

ANNONS

Idag är en stor dag för Apotea. Just nu sker nämligen invigningen av företagets nya lager i Morgongåva, som Ehandel.se besökte redan i november 2017.

LÄS ÄVEN: Inifrån Apoteas nya superlager

100 000 paket om dagen

Nu väntas företagets kapacitet öka kraftigt, vilket de hoppas ska bädda för fortsatt tillväxt.

- Det nya logistikcentret ger oss väsentligt förbättrade möjligheter att fortsätta växa. Från det nya lagret kommer vi att kunna leverera upp till 100 000 försändelser per dag, säger Apoteas vd Pär Svärdson i ett pressmeddelande.

Som vi berättat tidigare så är det nya lagret alltså 38 000 kvadratmeter stort, vilket är sju gånger större än företagets gamla lager. Det nybyggda logistikcentret är även byggt med en ambition att vara klimatsmart och att därmed påverka miljön så lite som möjligt. Bland annat är taket täckt av solceller och uppvärmningen sker genom bergvärme.

- Det är en självklarhet för oss på Apotea att ta vårt sociala ansvar och att gå i bräschen för en hållbar energianvändning inom vår bransch. Vi hoppas att vi kan inspirera fler e-handlare att göra samma sak, säger Pär Svärdson.

"Sveriges största solcellsanläggning"

Han får medhåll av finansmannen Anders Wall, som äger Morgongåva Företagspark, där båda Apoteas lager är belägna.

- Det är roligt att från grunden vara med och bidra till vår bygds utveckling samt till e-handelns och Apoteas expansion i deras nya logistikcenter i Morgongåva Företagspark, där vi nu har Sveriges största takplacerade solcellsanläggning, säger Anders Wall.

Solcellsanläggningen ska ha en kapacitet på totalt 1 500 kW och gör logistikcentret mer än självförsörjande på el. Överskottet av el kommer att säljas vidare till Telge Energi.

Blir arbetsplats för 500 personer

Nu räknar Apotea med att runt 500 personer kommer att kunna jobba i den nya byggnaden - något som Heby kommun förstås också är glada över.

- Heby kommun är väldigt glada över att e-handeln i Morgongåva växer i rekordfart, med ett mycket tydligt fokus på hållbarhet. Nya jobb skapas och det ger fler människor försörjning och frihet. Det är en utveckling med många positiva sidoeffekter, som byggande av bostäder, ökad lokal handel och service, samt ett starkt och varmt engagemang av ortens närings- och föreningsliv, säger Heby kommuns kommunalråd Marie Wilén i pressmeddelandet.

Michell Grönlund

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.  michell@ehandel.se