ANNONS

Apotea välkomnar nya riktlinjer för receptfritt online

Apotea välkomnar nya riktlinjer för receptfritt online
Onlineapotek ska kunna begränsa beställningar av receptfritt

Efter att vissa kunder köpt hem stora mängder receptfria läkemedel på nätet har Sveriges Apoteksförening tagit fram riktlinjer för farmaceuter som säljer läkemedel online.

ANNONS

I en tid när Apotea går som tåget och Komplett siktar på att bli Norges största apotek har Sveriges Apoteksförening, en branschorganisation för svenska apotek, kommit fram till att det kan vara svårare för farmaceuter som arbetar på ett onlineapotek att försäkra sig om att kunderna tar sin medicin på rätt sätt, jämfört med för de farmaceuter som arbetar i traditionella apotek. Därför har nya riktlinjer som ska underlätta vid onlineförsäljning tagits fram.

- I takt med att apotekens e-handel växer har vi märkt att vissa kunder gör omfattande beställningar av receptfria läkemedel, som om de användes av en och samma person under en begränsad tid skulle innebära en ohälsosam överkonsumtion. För att stärka apoteken i sitt farmaceutiska ansvarstagande har det därför varit viktigt att ge farmaceuten tydlig vägledning vid e-handel av receptfria läkemedel, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Ska kunna begränsa köp av receptfritt

De nya riktlinjerna innebär bland annat att farmaceuter som känner sig tveksamma vid en stor beställning av receptfria läkemedel ska ta kontakt med kunden för att försäkra sig om att han eller hon har koll på hur man använder just den medicinen. Om farmaceuten inte får tag i kunden ska de kunna begränsa kundens köp till “rimlig omfattning”.

- Ett av apotekens viktigaste samhällsuppdrag är att bidra till en god läkemedelsanvändning. Receptfria läkemedel är en viktig del i medborgarnas möjligheter att själva ta ansvar för sin hälsa och egenvården är en kärnverksamhet för apoteken. Receptfria läkemedel kan dock vara skadliga vid överkonsumtion och de riktlinjer vi nu tagit fram är en del i branschens gemensamma kvalitetsarbete, säger Robert Svanström.

Apotea positivt till gemensamma regler

Apotea är ett av de företag som enligt VD:n Pär Svärdsom har varit drivande i att ta fram de nya riktlinjerna. Han ser dem som "ett bra steg framåt".  

- Vi vill ha riktlinjer. Annars blir det bara oklara gränsfall och det är inte bra om alla försöker att sälja så mycket som möjligt. Då är det bättre att man kommer överens om vad som är personligt bruk, säger han.

Men är det inte så att det fortfarande är upp till varje apotek att avgöra vad en stor mängd är?

- Som vi tänker oss kommer det här innebära att man helt enkelt inte får handla mer än en viss mängd. Det som är ett problem är om folk beställer väldigt mycket och sen blir de sura när de inte får handla. Nu kommer det att stå direkt på sidan hur mycket man får köpa. Så det blir väldigt mycket lättare, säger Pär Svärdson.