hej

Startsida Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Sälja kända varumärken

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 19 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94292
    Golle
    Deltagare

    Hej!

    Jag undrar hur det ligger till när mitt företag(snart mitt:D) köper någonting från en webshop utanför EU som är orginal, en av grejerna är t.ex Sony.

    Behöver jag något tillstånd från Sony eller är det bara att sälja det då det inte är en leverantör utan från en webshop?

    MVH

    #108758
    GregerA
    Deltagare

    Du får inte använda någon annans varumärke i din marknadsföring utan deras medgivande.

    Det enda undantaget är om du parallellimporterar från ett annat EU-land.

    Så köper du Sony från Singapore så är det ajabaja … men köper du Sony från Portugal så är det ok.

    #108760
    Golle
    Deltagare

    ok, hur går det till då. Vem tar jag kontakt med hos Sony och tar de en andel eller är det bara att de skall mge ett medgivande?

    Gäller samma saker för sådana hära ”noname”-produkter?

    MVH

    #108762
    GregerA
    Deltagare

    Rent teoretiskt kan du ta kontakt med Sony, men de kommer inte att medge att du parallellimporterar produkter. De vill i så fall att du köper dem genom deras auktoriserade distributörer i Sverige, så det enklaste är nog att helt enkelt fråga dem vilket/vilka företag som distribuerar produkterna i Sverige och sedan ta kontakt med dem och se om du kan få bli återförsäljare.

    ”Noname” är ju inte precis nåt varumärke, så där kanske du inte inkräktar på samma sätt. I första hand gäller varumärkesskyddet ett registrerat eller inarbetat varumärke inom EU.

    Dock skall du också tänka på att om du importerar elektronikprodukter så är du ansvarig för CE-märkningen. De skall uppfylla krav på bl.a elsäkerhet och elektromagnetisk strålning, (LVD och EMC). Elsäkerhetsverket har i uppdrag att göra marknadskontroller och tar då in produkter och provar att de uppfyller kraven. Gör de inte det så kan man drabbas av en del kostnader och/eller att produkten får säljförbud.

    Du skall också ta producentansvar för förpackningar och elavfall. (Repa-registret, EE-registret och El-kretsen).

    Jag vill inte skrämma bort dig, men det är idag inte så enkelt att importera i liten skala och få det att gå ihop sig. Både storföretagen och miljökämparna sätter käppar i hjulen.

    #108763
    Parvelito
    Deltagare

    Det finns en risk till, och det är att det du köper som är märkt med Sony inte är någon Sony utan en ren förfalskning (finns VÄLDIGT mycket sådant på marknaden i Asien). Då kan tullen konfiskera alla sakerna och förstöra dem, plus att DU åtalas.

    Värt att komma ihåg: Om någonting verkar vara lite för bra för att vara sant, så är det troligen inte sant.

    Jag skulle verkligen önska att myndigheterna i Sverige var lite mer på tårna så att tullen satte stopp för mycket mera som smugglas in och att man blev bättre på att jaga de som skiter i producentansvaret. Det är inte särskilt mycket pengar om alla delar på det, men eftersom så många skiter i det så blir det dyrt för dem som är med, och det är rätt så liten risk att åka dit hittills.

    #108785
    meln
    Deltagare

    Angående krav på producentansvar, EE-registret osv. Kikade på Naturvårdsverkets site som nämner att producent är den som ”importerar”. Gäller det även import från ett land inom EU, eller är det bara vid import från utanför EU man behöver tänka på detta?

    #108787
    Parvelito
    Deltagare

    När det gäller förpackningar så är det den som tar det över Sveriges gräns.

    #108789
    GregerA
    Deltagare

    Import i det här fallet inkuderar även införsel från andra EU-länder.

    Själv tycker jag att det strider mot de grundläggande principerna om fri rörlighet, men svenska myndigheter säger att det är införsel till Sverige som gäller, eftersom de inte har jurisdiktion att vidtaga åtgärder mot en utländsk tillverkare. De vill ha någon i Sverige att hänga.

    Förpackningar är inte bara de som tas över gränsen. Pricipen är att det är fyllaren av en förpackning som betalar förpackningsavgift. Det finns s.k serviceförpackningar, som borde innefatta plastpåsar och kartonger. Där behöver inte tillverkaren/importören betala avgiften, utan han kan överlåta det på köparen. För att man skall slippa betala avgift för dessa skall det stå på fakturan när man köpt dem att REPA-avgift är betald.
    Jag har aldrig sett en sådan faktura, så jag betalar för säkerhets skull även för de påsar o kartonger vi skickar i. Det blir bara några hundralappar per år.

    #108801
    Golle
    Deltagare

    Men om jag istället väljer att importera ersättningsvaror som är CE-märkta och allt. (jag pratar om exempelvis handkontroll osv).

    Behöver jag något särskilt tillstånd för detta?

    Förresten, måste jag registrera mig hos REPA när det gäller vanlig hemelektronik som säljs? (hur mycket kostar det?)

    MVH

    #108805
    GregerA
    Deltagare

    Nej, något tillstånd behövs inte. Vi har gått från ett tillståndssamhälle till ett ansvarssamhälle … :rolleyes:

    Oavsett om märkningen sitter på redan när du köper dem så är det du som ansvarar för att den är korrekt. En tillverkare i ett annat land är inte ansvarig inför svensk lag, det blir du som bär det ansvaret.

    Det förekommer varor som är CE-märkta fast de inte kan/får/skall CE-märkas. Det är i sig olagligt.

    Du måste alltså ha koll på vilka direktiv och produktstandarder som CE-märkningen avser, och du skall kunna ta fram en ”Declaration of Conformity” på ett par dagar om myndigheterna efterfrågar den.

    Gäller det prylar som innehåller radiosändare (trådlösa handkontroller t.ex) så faller de under Radio & Teleterminadirektivet, och då finns ofta krav på typprovning samt att de skall anmälas till myndigheten i det land man avser att sälja dem (PTS i Sverige).

    REPA gäller förpackningar, och gäller oavsett om det är elektronik eller något annat.

    EE-registret och El-kretsen gäller särskilt hemelektronik – eftersom det finansierar återvinning av elektronik som hamnar bland hushållsavfall.

    Det går väl på ett par tusenlappar att registrera sig första året. Sedan är det nån årlig avgift på 500-1000:- plus en rörlig avgift som i allmänhet är väldigt låg. Du hittar de flesta priser på deras hemsidor.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 19 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.