ANNONS

E-handlaren som vill skicka ett ton med drönare

E-handlaren som vill skicka ett ton med drönare
Chen Zhang, CTO

Att kunna skicka pizzor är tydligen inte tillräckligt.

ANNONS

Vi har tidigare skrivit om hur nätjättar som Amazon och Google experimenterar med flygande drönare som ska leverera e-handlade paket. I Kina är det e-handelsjätten JD.com som verkar vara mest exalterad över möjligheterna med drönare.

JD har flera modeller av flygande drönare för olika användningsområden. Den största av JD:s drönare kan lyfta upp till 15 kilo, vilket är mycket jämfört med konkurrenterna som ofta bara kan ta ett paket på något kilo.

E-handlaren verkar dock inte alls vara nöjd med 15 kilo. Nu rapporterar nämligen CNBC att JD har en ny drönare under utveckling. En drönare som ska kunna lyfta upp till 1000 kilo.

Batterierna är det största problemet

Exakt hur detta går till förtäljer inte JD men drönaren som kan lyfta ett ton ska redan ha testats. Företaget pekar på att det största problemet med deras drönarprogram idag ska vara kostnaden för batterierna som finns i drönarna. Deras tidigare drönarmodell som lyfter 15 kilo går faktiskt på bensin.

- När branschen har löst batteriproblematiken så tror vi att vår teknik kommer att vara mogen för att sätta vårt drönarprogram i användning, sade Chen Zhang, teknikchef på JD, under CES-mässan i torsdags.

JD planerar just nu ett drönarnätverk i den kinesiska provincen Shaanxi. Det ska täcka ett område med en radie på 300 kilometer och innehålla landningsplatser för e-handelsdrönarna.

Julius Gunnilstam

julius@ehandel.se