ANNONS

Företag kompenseras för transport - ”upp till 15 miljoner”

Ebba Busch.

"Måste rädda näringslivet i norr".

 

 

ANNONS

Till följd av högre godstransportkostnader i norra Sverige höjer regeringen transportbidraget med 77 miljoner kronor. Det går att läsa i Tillväxtverkets regleringsbrev för 2022. Det totala transportbidraget uppgår nu till 508 miljoner kronor och är i linje med höständringsbudgeten för 2022.

Transportbidraget är betydelsefullt för att kompensera för högre transportkostnaderna för bland annat tillverkningsindustrin och stärker därmed företagens konkurrenskraft i de fyra nordligaste länen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Gynnar näringslivet

Det är de fyra nordligaste länen som kommer att kompenseras för högre transportkostnader.

Vi vill ha ett konkurrenskraftigt näringsliv för en hållbar regional utveckling. Förutsättningarna att bo, verka och leva i hela landet ska förbättras. Transportbidraget bidrar till den regionala utvecklingen och ett konkurrenskraftigt näringsliv, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Syftet med transportbidraget är att kompensera företag i de fyra nordligaste länen, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland för kostnadsnackdelar till följd av långa transportavstånd för varor. Bidraget syftar även till att stimulera höjd förädlingsgrad i områdets näringsliv.

Transportbidraget varierar mellan 5 till 45 procent av godkänd transportkostnad, dock högst 15 miljoner kronor per produktionsställe, och baseras på i vilken kommun företaget har sin produktionsverksamhet.