ANNONS

Upplevelser och välgörenhet i topp - sport ratas

Linnéa Ecorchevill

Säljer du upplevelser? Grattis, det klickas av konsumenterna.

ANNONS

Julen 2022 kommer upplevelser, välgörenhet och sparande överst på svenskarnas önskelista, före till exempel böcker, kläder och hemelektronik. Det visar en ny undersökning genomförd av KantarSifo på uppdrag av pensionsbolaget Movestic.

Var femte svensk önskar sig en upplevelse i julklapp, 13 procent vill ha sparande på konto eller i fonder, och cirka var tionde svensk vill att pengar doneras till välgörenhet, främst till Ukraina. 11 procent önskar sig saker till hemmet, sen kommer böcker, kläder, elektronik och sportartiklar i fallande ordning.

Undersökningen visar att kvinnor vill ha upplevelser  medan män vill spara och fler män än kvinnor önskar sig elektronik.

Önskelistan skiljer sig något mellan kvinnor och män. Fler kvinnor önskar sig en upplevelse, 24 procent, bland männen är det 14 procent som önskar sig en upplevelse. Medan sparande är det som flest män som önskar sig, 15 procent, bland männen är det också fler som önskar sig en donation till välgörenhet, 13 procent. Ett område där skillnaden är stor är elektronik. Sju procent av männen och en procent av kvinnorna vill ha helst ha elektronik i jul.

Yngre vill ha saker till hemmet

I åldersgruppen 18-34 år står saker till hemmet högst upp på önskelistan, 23 procent, följt av upplevelser, 18 procent och sparande, 16 procent. I åldersgruppen är det 78 procent som faktiskt önskar sig något, jämfört med 68 procent för befolkningen som helhet.

55+ önskar sig välgörenhet

I gruppen över 55 år är det 58 procent som önskar sig något i julklapp och vanligast är att önska sig en donation till välgörenhet, främst till Ukraina.

”Ingen” vill ha sportartiklar

I princip ingen som svarat på undersökningen vill ha sportartiklar i julklapp. En procent av svenskarna önskar sig sportartiklar.

Varför har Movestic gjort den här undersökningen?

Med tanke på den långsiktiga trenden med en alltmer individanpassad pension där var och en har ett större ansvar för hur och när hen går i pension, är det glädjande att sparande ändå är topp tre över vad svenskarna önskar sig i julklapp. Samtidigt går det inte att utesluta att detta är kopplat till en press på privatekonomin på grund av det högre kostnadsläget, säger Linnéa Ecorcheville, VD för Movestic. Detta är första året vi undersöker den här frågan. Den ska bli intressant att följa över tid.