ANNONS

Handlarna fruktar Temu och Shein: "Konkurrensen satt helt ur spel"

Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, kräver svar från politikerna kring Temu och Shein

Vill bromsa de kinesiska plattformarnas framfart från politikerhåll.

ANNONS

Hela 71 procent av svenska konsumenter säger att de handlat från Temu eller Shein åtminstone någon gång. De kinesiska shoppingplattformarnas framfart har ökat i raketfart och Kina är också den utlandsmarknad som lockar flest svenska e-handelskunder.

En utveckling som givetvis tär på branschorganisationen Svensk Handel. De har tidigare uppmanat Konsumentverket att agera mot just de här aktörerna. Och nu vänder man sig direkt till politikerna.

Vi ser med stor oro på att de kinesiska e-handelsjättarna tillåts använda oschyssta metoder för att ta marknadsandelar från svenska handelsföretag. Svensk Handel kommer alltid att värna om den fria konkurrensen, men här är den helt satt ur spel, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

De oschyssta metoder hon hänvisar till handlar om att man anser att varken Temu eller Shein tar hänsyn till rådande EU-regelverk, till exempel Digital Services Act (DSA).

Svenska handlare behöver förhålla sig till tuffa regelverk vad gäller produktsäkerhet och kemikalieinnehåll, vilket gör det svårare att konkurrera med aktörer som inte gör det i samma utsträckning.

Svenska handelsföretag lägger stor kraft på att följa regelverk kopplade till bland annat miljö- och hållbarhetsfrågor. Men detta medför också kostnader som de kinesiska jättarna helt slipper undan, säger Sofia Larsen och fortsätter:

Som konsument behöver du fundera över hur det är möjligt att priserna hos de kinesiska e-handelsjättarna kan vara så låga. I värsta fall kan produkterna som säljs kan vara direkt farliga, vilket påvisats av bland annat Toy Industries of Europe.

"Regeringen måste göra mer"

Svensk Handel beskriver såväl Temus som Sheins växande popularitet som ett hot mot svenska handelsföretag och konsumenter.

Regeringen måste göra mer för att värna svenska företag och jobb. Det är oacceptabelt att kinesiska e-handelsjättar tillåts spela efter andra regler än våra svenska företag. Nu måste ansvarig minister Erik Slottner och övriga regeringen sätta ned foten i frågan, säger Sofia Larsen.

Temu slår tillbaka

Temu däremot menar att man åtminstone försöker rätta sig efter de regelverk som gäller. I samband med att Svensk Handel satte press på Konsumentverket, så fick vi följande kommentar från en talesperson för plattformen.

Vår intention är alltid att följa lagar och regler. Konsumenter kan vara lugna när de handlar hos Temu, och dessutom dra nytta av låga fabrikspriser och som möjliggörs av att vi utesluter de mellanled som finns i den vanliga handeln.