ANNONS

Polisen varnar för ny bedrägerivåg - Instabox namn utnyttjas

Instabox starka varumärke utnyttjas av bedragare

"En falsk webbplats".

ANNONS

Polisen går nu ut med en varning till de som säljer på köp- och säljsidor. De har nämligen fått se en stor ökning av anmälningar under helgen och i början av veckan.

Det handlar om bedragare som kontaktar säljare på köp- och säljsajter och säger att de vill ha varan levererad till en box.

Det går aldrig att säga att nu är det det här brottsupplägget som gäller, utan det förändras varje dag, ibland timme för timme. I helgen och i början av veckan finns en ökning av anmälningar där bedragaren vill ha varan till en box och förmedlar en länk som går till en falsk webbplats för ett specifikt företag, säger Towe Hägg, brottsförebyggande samordnare på bedrägerisektionen, för polisen i region Stockholm.

Företagsnamnet som används för att ge legitimitet till bedrägerierna avslöjas inte av Polisen. Men Instabox verkar vara det bolag vars namn utnyttjas för bedrägerierna.

Brottsupplägget ska inte vara unikt för Stockholms län utan man rapporterar att det även finns anmälningar från andra delar av Sverige. Bedragaren låtsas vilja köpa varan som säljs men kräver alltså leverans till en box och skickar över en länk för detta.

Länken leder till en falsk hemsida där säljaren uppmanas att lämna ifrån sig sina kontouppgifter och logga in på BankID, eller med sin bankdosa, förklarar Polisen.

Sidan sägs vara ganska välgjord och om man delar med sig av dessa uppgifter så kan man förstås bli av med pengar.

Se ditt BankID som en värdehandling i och med att det är nyckeln som låser upp ditt bankkonto. Logga heller inte in på uppmaning av privatpersoner, säger Towe Hägg.

Från januari till maj i år har det anmälts 10 653 annonsbedrägerier i Sverige, enligt Polismyndighetens nationella bedrägericentrum.

Julius Gunnilstam

julius@ehandel.se