ANNONS

Turismen räddade siffrorna: ”Bidragit starkt till försäljningen“

“Ovärderlig”.

Många handlare hade hoppats på en stark juli-månad när det kommer till modeförsäljningen. Så blev inte riktigt fallet. Detta rapporterar Svensk Handel som meddelar att både kläd- och skohandeln backar något jämfört med samma månad föregående år, justerat för inflationen.

ANNONS

I löpande priser så ökade klädhandeln med 1,5 procent och skohandeln backade med -2,8 procent under juli månad.

Sol och varma temperaturer påverkar vanligtvis sällanköpshandeln negativt. Årets mer varierade juliväder var gynnsamt för delar av handeln och konsumenter passade på att besöka butiker såväl fysiskt som online, skriver Svensk Handel.

Det som höll modehandeln flytande var dock sommarturismen.

Vi hör från medlemmar att turismen bidragit starkt till försäljningen under juli, där särskilt de utländska turisterna varit viktiga och lyft siffrorna. För handelns vidkommande är turismen ovärderlig, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

“Bör vara en dubbelsänkning”

Nu kräver Svensk Handel att Riksbanken sänker räntan för att få igång konsumtionen igen.

Vi har länge efterfrågat att Riksbanken ska sänka räntan och därmed bidra till att hushållen får tillbaka sin köpkraft. Tveksamhet kring i vilken utsträckning och takt som Riksbanken kommer att sänka räntan gör att konsumenterna fortsatt håller hårt i plånboken. Vår åsikt är att nästa räntebesked bör vara en dubbelsänkning, säger Sofia Larsen.

Julius Gunnilstam

julius@ehandel.se