ANNONS

De slutade med TPL - sänkte lagerkostnaden med 50%

De slutade med TPL - sänkte lagerkostnaden med 50%
Daniel Petersen och Stefan Rönn

Sparade 19 miljoner på att bygga eget lager.

ANNONS

För ett år sedan öppnade Pierce AB, som driver nätbutikerna 24MX, XLmoto och Sledstore en egen logistikanläggning i Polen. Ambitionen var att komma närmare kunderna på kontinenten och därför lämnade företaget den TPL-aktör de hade arbetat med tidigare.

Halverad totalkostnad

Nu kan Pierce grundare Stefan Rönn och Daniel Petersen konstatera att det var ett lyckat drag.

- Vi kan redan nu konstatera att totalkostnaden per paket för lager- och logistikverksamheten har halverats jämfört med tidigare. Och vi är ännu i startgroparna och har stora möjligheter att fortsatt optimera verksamheten, säger Stefan Rönn, medgrundare och logistikansvarig för Pierce AB, i ett pressmeddelande.

Närmare bestämt handlar det om att Pierce AB, som omsätter cirka 430 miljoner kronor, enligt egen utsago ska ha sparat 19 miljoner på att lägga om sin logistik till egen regi. Och det bara under det första året.

- Flytten av lager- och logistikverksamheten till en modern anläggning i Polen gav oss rätt förutsättningar för fortsatt försäljningstillväxt. När vi fick möjlighet att själv kontrollera denna del av vår affär kunde vi genast skala upp verksamheten och bredda produktutbudet, något som inte var lika enkelt med vår tidigare lösning, säger Daniel Petersen.

"Har gett nöjdare kunder"

Den nya anläggningen, som ligger i polska Szczecin och har en yta 10 000 kvadratmeter, fungerar som ett centrallager för Pierce europeiska verksamhet. Företaget räknar med att 600 000 paket kommer att plockas och packas på lagret under 2017.

Utöver att logistikflytten har fört med sig miljonbelopp till Pierce kassa har företaget efter omorganisationen också blivit nöjdare.

- Vi skickar helt enkelt rätt produkt, i rätt antal och i rätt tid, oftare. Det ger nöjdare kunder, ökad återköpsgrad och sänkta kostnader för kundtjänst och returfrakt. Jag tror många svenska e-handelsföretag skulle kunna göra stora besparingar inom sin lager- och logistikverksamheten om de bara vågade utmana den lösning de har idag, avslutar Daniel Petersen.