ANNONS

Nätmatjätten ett steg närmare den heliga graalen

Nätmatjätten ett steg närmare den heliga graalen

Människorna ska bort.

ANNONS

Ocado, som är världens största renodlade nätmathandel, jobbar sedan långt tillbaka med att outsourca oss köttliga varelser. De har ett av världens mest avancerade lager samtidigt som de låter datorer, eller AI, läsa kundernas mail.

LÄS ÄVEN: Artificiell intelligens hanterar 500 000 aktiva kunder

Vi har även tidigare skrivit om hur de försöker göra sig av med de mänskliga plockarna genom att tillsammans med olika lärosäten i Europa utveckla en robotplockarm.

Det är tydligen inte helt lätt att efterlikna den mänskliga finkänsligheten i att kunna plocka något skört som ett ägg och i nästa stund ta upp en tegelsten utan några problem, för att ge ett dåligt exempel. I februari i år kunde Ocado i alla fall visa upp RBO Hand 2 som utvecklats tillsammans med Berlins tekniska universitet.

Även om robothanden ovan skulle fungera för att plocka i backar, vilket Ocado är ute efter, så gick e-handlaren tydligen tillbaka till ritbordet och funderade ut en enklare design.

Sugkopp ersätter avancerad hand

I förrgår visade Ocado stolt upp sitt nya system för plock och pack av dagligvaror och därmed också känsliga färskvaror. E-handlaren är mycket exalterad över sin nya uppfinning som ser väldigt enkel ut i sin design men som, enligt företaget, ska vara mycket avancerad när det kommer till systemen bakom.

Den nya armen, som snarare ser ut som en pinne, ska fungera med hjälp av en sugkopp, eller vakuumkopp, som ska kunna plocka en stor del av e-handlarens 50 000 olika produkter.

Kräver ingen 3D-modell

Det smartaste med det nya systemet ska vara att det inte kräver att datorn har en 3D-modell av varorna. Systemet jobbar istället med så kallade “grasping points” och försöker alltså bara hitta bästa ställe på produkten att suga sig fast vid.

- Det faktum att vi hittade ett sätt att kringgå modellering av varje vara (SKU:s) betyder också att vi kunde plocka ett större utbud av produkter än många industriella plockningssystem. Sammantaget är systemet strömlinjeformat och flexibelt, och vårt robotteam är mycket stolt över de framsteg som de gjort hittills, skriver företaget på sin blogg.

Efter att robotarmen sugit sig fast vid produkten så flyttas den genom luften bort till kundens “påse” och skannas på vägen för att verifiera att det är rätt produkt. Robotarmen, som konstigt nog inte fått något futuristiskt namn, ska redan idag kunna fungera i Ocados automatiserade lager i Storbritannien.

De som är oroliga över att någon lagerarbetare tafsar på tomaterna innan de skickas ut kan alltså snart sova gott igen, och eventuellt börja e-handla om de inte redan gör det.

Julius Gunnilstam

julius@ehandel.se