ANNONS

E-handeln ökar – 8 av 10 handlar på nätet

E-handeln ökar – 8 av 10 handlar på nätet

Handeln på nätet fortsätter att öka. I en färsk undersökning säger 84 procent av Internetanvändarna att de någon gång e-handlar. Pensionärerna är den grupp som står för den största ökningen.

ANNONS

E-handelskurvan fortsätter att peka uppåt. Idag uppger 84 procent av Internetanvändarna, eller 72 procent av befolkningen att de någon gång handlar på nätet. Det enligt rapporten "Svenskarna och Internet 2012" som ställts samman av Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

Näthandeln i Sverige har ökat stadigt sedan 2000 då undersökningen startade. Då uppgav endast tio procent av Internetanvändarna att de någon gång e-handlar.

Fram till 2007 växte andelen som handlar på nätet med cirka tio procent per år, de senaste åren har utvecklingen saktat ner något med cirka sex procents ökning per år.

Oron för bedrägerier minskar

Till skillnad från tidigare är det nu också en ny grupp som står för den största ökningen, pensionärerna. En förklaring enligt rapporten är att oron för kreditkortsbedrägerier har minskat kraftigt, och då särskilt bland äldre.

År 2000 uppgav 72 procent av Internetanvändarna att de var oroade över kortbedrägerier i samband med köp på nätet. I dag har den siffran sjunkit till 21 procent.

De mest aktiva att handla på nätet är de i åldersgruppen 26 till 45 år, där över 90 procent av användarna säger att de e-handlar. Undersökningen visar också att tidningar och appar är det som pensionärerna helst e-handlar medan appar, musik spel och video är populärast för åldersgruppen 26 till 45.

Resor, hemelektronik, böcker, kläder, biljetter, musik och film är det som e-handeln omfattat sedan många år tillbaka. Digitala produkter som tidningar, artiklar, e-böcker, ljudböcker och podcasts är dock på väg framåt. Precis som e-handeln för appar till smarta telefoner och surfplattor.

Källa: Internetstatistik

Jimmy Andersson

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.