ANNONS

Vinhandeln Antipodes Wines begärs i konkurs

Vinhandeln Antipodes Wines begärs i konkurs

Antipodes Premium Wines var en av de vinklubbar på nätet som anmäldes av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i slutet av 2011. Systembolaget misstänktes dock ligga bakom anmälan och vinklubbarna på nätet slog tillbaka med Antipodes i spetsen. Nu begärs företaget i konkurs.

ANNONS

DN rapporterar att Antipodes Wines har begärts i konkurs och grundaren ska ha lämnat landet med en skatteskuld på närmare en miljon.

– Det handlar i huvudsak om obetalda arbetsgivaravgifter men också punktskatter för alkohol, säger Jonas Norin Öst på Skatteverket.

Antipodes Wines var den vinklubb som snabbt lämnade in en anmälan mot Systembolaget efter att IOGT-NTO anmält flera nätaktörer kring vin och sprit. Vinklubbens motanmälan lades dock snabbt ner av Konkurrensverket.

DN skriver att Antipodes under flera år utmanat Systembolagets monopol på vinhandel till privatpersoner. De ska ha nått omkring 200 000 svenska kunder.

Utredningen i ett tidigt skede

Bolaget begärdes i konkurs i fredags vid Stockholms Tingsrätt. Flera andra fordringsägare ska ha lämnat in krav på bolaget men enligt Kronofogden saknar bolaget tillgångar. Under 2010 omsatte de 19 miljoner kronor och gjorde en vinst på 1,8 miljoner. Grundaren ska även ha sålt företaget och flyttat hem till Australien. En av köparna säger till DN att de betalade bra för bolaget.

Utredningen kring IOGT-NTO:s anmälan mot vinklubbarna, en av dessa Antipodes, sägs vara i ett tidigt skede.

– Det här är inget dussinärende, precis. Detta har aldrig prövats tidigare, säger kammaråklagare Jonas Svanfeldt.

DN har sökt grundaren till Antipodes utan resultat och huvudkontoret uppger att kontaktuppgifter saknas.

Julius Gunnilstam

julius@ehandel.se