ANNONS

Här är Teknikmagasinets plan för att bli av med skuldberget

Här är Teknikmagasinets plan för att bli av med skuldberget
Teknikmagasinet kan räddas av finansman

Har 200 miljoner att beta av - men kan räddas av finansman.

ANNONS

Förra året tycktes vara framgångens år för många e-handlare. Samtidigt kämpade åtskilliga företag med främsta fokus på fysisk handel med konkurser, rekonstruktioner och allmänt dåliga siffror.

Ett av de företag som fick kämpa lite extra under 2017 var Teknikmagasinet, som i somras undkom en konkurs genom att försätta sig själva i rekonstruktion.

LÄS ÄVEN: Teknikmagasinet i rekonstruktion - ska lösa krisen med mer e-handel

22 skulder över miljongränsen

Om 2018 börjat bättre för den kämpande teknikkedjan är dock tveksamt. Bland annat rapporterar Market att företaget ska ha knappt 200 miljoner kronor i skulder. Dessa sägs komma från totalt 320 fordringsägare och 22 av skulderna sägs nå över miljongränsen. Totalt ska skulderna till ett antal olika leverantörer exempelvis uppgå till 80 miljoner kronor, medan skulderna till svenska staten uppges närma sig 50 miljoner.

Det enskilt största kravet ska ligga på 13 miljoner kronor och komma från telekomdistributören Brightstar 20:20. Därefter kommer Aurora Group, som kräver teknikföretaget på drygt fem miljoner, tätt följt av Tura Scandinavia AB, som vill få igen över 4,8 miljoner kronor av Teknikmagasinet.

Gyllenhammar kan bli helägare

Längre ner på listan av fordringsägare återfinns även PostNord, till vilket Teknikmagasinet ska ha en skuld på 1,2 miljoner.

Även om situationen låter dyster, så kan det finnas en räddning för det skuldtyngda bolaget. Enligt Dagens Industri, ska Teknikmagasinet nämligen nyligen ha presenterat ett ackordförslag, som bland annat går ut på att finansmannen Peter Gyllenhammar presenteras som ny helägare och finansiär.

I förslaget ingår enligt Di även en nedskrivning av värdet på aktierna med 223 miljoner kronor. Dessutom ber Teknikmagasinet sina fordringsägare om att endast behöva betala 25 procent av skulderna.  

Måste godkännas i flera led

Senast den 20 april ska fordringsägarna ha tagit ställning till förslaget och först efter det så kan en ansökan om ackordsförhandling planeras. Minst 40 procent av borgenärerna måste ställa sig positiva till förslaget för att en sådan ansökan ska kunna göras.

Blir det sedan ett ackordssammanträde, så krävs vidare att minst 75 procent av de röstande borgenärerna godkänner skuldnedskrivningsförslaget för att det ska gå igenom. Om så inte sker väntar sannolikt en konkurs för Teknikmagasinet.

Michell Grönlund

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.  michell@ehandel.se