ANNONS

En insamlingsbössa för E-handlare

En insamlingsbössa för E-handlare
ANNONS

Företaget Desmo har gjort det enkelt för oss e-handlare att samla in pengar åt olika hjälporganisationer. Det handlar om en liten modul (widget) som skall dyka upp på tack-sidan efter att kund genomfört ett köp. Där kan kunden sedan donera pengar i belopp om tio-kronor, lite som i en riktig bössa. Det vanligaste sägs vara att folk donerar 30kr. På en sådan transaktion skall e-handlaren betala ca 1 krona, något som i dagsläget skall finansera Desmos verksamhet. Hela beloppet som kund donerar går dock oavkortat till hjälporganisationen i fråga.

Redan idag använder flera stora e-handlare Desmos modul t.ex. La redoute, Haléns, Cellbes, LensOn och BangerHead. De organisationer som Desmo har avtal med och som man kan donera till idag är följande: Cancerfonden, Unicef, Bris, MinStoraDag, Vi-skogen, Ecpat, Djurens Rätt, Hungerprojektet, Barncancerfonden, Actionaid, Rädda Barnen och Greenpeace.

Socialt ansvar och Sociala medier

Desmo pratar också en massa om sociala medier något som vi inte riktigt förstår. På vår första fråga gällande hur de finansierades svarade de följande:

"Vi finansieras av marknadsvärdet vi skapar för e-handlaren i sociala medier. Alltså når alltid 100% av gåvan fram."

deras sida skriver de även följande gällande hur de tjänar pengar:

"När du väljer att skänka pengar till ideella organisationer, i samband med att du handlar på internet, och samtidigt sprider det på Facebook. Så marknadsförs alla inblandade parter, från e-handlare till organisation. Den exponeringen har ett värde som e-handlaren får betala för, organisationen får samma värde utan kostad. Vår inkomst bygger alltså på att människor delar sin gåva."

För oss känns allt väldigt luddigt gällande denna sociala bit. Handlar det dock endast om ca 1kr per transaktion ser vi inga större problem. Det verkar vara en bra tjänst och en fin gest att ha på tack-sidan.

Desmos modul fungerar bäst med kortbetalning då uppgifterna förs vidare ifrån betalsidan. Används faktura skapas istället en E-avi och kund får betala sin donation senare. Desmo skall ha ett nära samarbeta med betalleverantören DIBS som vi hoppas håller en låg transaktionsavgift och ger merparten till Desmo, för det krävs nog en del transaktioner för att gå runt.

Här nedan ser ni en liten presentationsvideo av tjänsten, deras hemsida finnes här.

Julius Gunnilstam

julius@ehandel.se