hej

Startsida Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Hur stort lager för en nybörjare?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 17 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #98185
    Dagmara70
    Deltagare

    Hej,hej!

    Kan ni som är erfarna hjälpa mig med att tala om hur mkt man skall ha i lager när man startar en webshop. Jag skall sälja kläder!

    Har läst någonstans att det du startar med skall rymmas under sängen, dock känns det lite oklart för mig som vill ha ett brett sortiment eg.

    Är det någon som har några bra tips?

    Tack på förhand/Dagmara

    #146301
    Dan
    Deltagare

    Det finns inget svar på den frågan. Har du gjort en beräkning på plagg, storlekar, volym i sales och reorder-tider?

    Samt en avvägning mellan brett sortiment och kapital du har råd att investera i lagret?

    #146302
    GregerA
    Deltagare

    En bred säng kanske? ;)

    Nej, det är inte lätt att säga. Det beror dels på hur stort sortiment du har, i ditt fall även olika storlekar och färger, hur länge dina kunder är villiga och vänta och hur snabbt du kan få leverans från din leverantör.

    Det är alltid en risk när man startar upp. Men vill inte spendera för mycket på lagret, men man vill kunna leverera snabbt. Man får ta med i beräkningen om man anser sig ha råd att sitta med ett stort osålt lager om ett halvår.

    Troligen exploderar inte försäljningen direkt – såvida det inte är något väldigt unikt du erbjuder. Det kan gå dagar och veckor mellan de första orderna. Så troligen klarar du dig bra med ett eller två plagg av varje modell.

    Lycka till i alla fall. :)

    #146309
    Dagmara70
    Deltagare

    Tack för hjälpen! Jag har inte tänkt så avancerat ännu, Dan!

    Dock har min tanke varit att ha två plagg per modell att utgå ifrån! Ska undersöka mer info om det mesta då jag lär mig undertiden.

    Jag är nog lite naiv, vad det gäller min business!! haha…. känns ändå som att man skall vara det lite iaf!!

    #146318
    Anton A
    Deltagare

    Jag började i princip med en liten låda. Nu har jag kanske ett rum stort :)
    Men det är bra att börja smått och sedan växa sig större.

    #146334
    JohanK
    Deltagare

    Har man kapital och vet vad kunderna vill ha så satsa!

    Nu är ju kläder lite svårt iom olika smak osv..

    #146342
    Anton A
    Deltagare

    @JohanK 45560 wrote:

    Har man kapital och vet vad kunderna vill ha så satsa!

    Nu är ju kläder lite svårt iom olika smak osv..

    Det är ju alltid klokt att köpa in ett litet testlager i början :)

    Går det bra och man har kapital, då ska man absolut satsa!

    #146346
    Ignotum
    Deltagare

    Jag har nyss startat, så pass nytt att jag fortfarande väntar på första leveransen på vissa märken, men så här tänker jag:

    För det första försöker jag hålla mig ifrån storlekar så mkt det går (vilket inte går i ditt fall då såklart) Och när jag väl behöver köpa in något med storlekar (tex kepsar och vissa bälten) så försöker jag hålla mig till mittenregistret på storlekar. En keps kan komma i 10 storlekar så det äter snabbt upp kapitalet, (10 keps storlekar x 2 kepsar i varje storlek x 8 färger… säger sig själv att det inte funkar vid en nystart om man inte har massive budget) så då väljer jag storlek 4-7 i detta fallet för det täcker störst kundkrets. Vill någon ha storlek 2 eller 9 så är det tråkigt för dem, då får jag förlora den kunden tills jag har kapital att köpa in hela registret.

    Vidare så köper jag in 2-3 av varje produkt. Inte lönt att köpa mer för det är svårt att veta vilka produkter som kommer sälja bäst/sämst. Vad du ska komma ihåg är att vissa märken har minimumgränser på antal och vissa märken har sjukt långa leveranstider, så tar produkten slut kan de ta jävligt lång tid till leverans. Men där får man ju tänka till då.

    Sen handlar det ju om vad konkurrenterna har också. Du kan ju vinna mkt på att erbjuda en produkt i 8 färger när dina konkurrenter bara erbjuder den i 3 färger.

    Ja det var så jag tänker, tiden får utvisa om jag tänkte rätt.

    Lycka till iaf.

    #146348
    Parvelito
    Deltagare

    Jag tror att man måste börja med att försöka definiera vilken storlek på verksamheten man avser att bedriva. Är man nöjd med 1-2 försäljningar per dag så går det naturligtvis alldeles utmärkt att ha lagret under sängen, eller i en garderob. Så många produkter behöver man inte heller. Men ärligt talat är det ett rätt dyrt sätt att bedriva ehandel på, och förtjänsten per arbetad timme bli inte särskilt stor. Webshop, bokföring, att åka till Posten och omaket att varje dag var bunden av sin verksamhet är densamma oavsett man har 1 eller 50 försäljningar om dagen.

    Istället tror jag på att man skall försöka nischa in sig på ett område som är tillräckligt stort för att det skall kunna bli omsättning, men tillräckligt avgränsat för att man skall kunna bli ”bäst” i form av roligast sortiment och bäst service online till kunderna. Kläder är t.ex. ett rätt så vitt begrepp och oerhört stort, men skalar man ned det till ”huvudbonader”, ”skor för friluftsliv” eller ”accessoarer för fest och flärd” så blir det mer hanterbart.

    Om man inte har pengar så är det kanske första steget i företagandet att skaffa kapital. Jobba extra (det finns nästan alltid jobb som tidningsutdelare t.ex.), leva sparsamt, låna pengar med huset som säkerhet, agera som publisher i affilliateprogram eller kanske göra en raid hemma och börja med att sälja bort vad som står i förråden hemma. Jag är övertygad om att den som har 50 eller 100kkr att börja med som varulager kommer att få en betydligt bättre utveckling än den som börjar i princip från noll.

    #146432
    Dagmara70
    Deltagare

    Tack för alla svar!

    Jag räknar ju inte med ngn omsättning första året. Och då är min andra fråga; vad jag kan räkna med att ha för utgifter i genom snitt per månad. Om man har betallösning(ar), hemsida mm. Räcker det om jag räknar med 2000k brutto, eller är det för lite?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 17 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.