hej

Startsida Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Nybörjare som behöver stöd och tips!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #97949
    MonikaD
    Deltagare

    Hej allihopa!

    Jag har precis reggat mig på forumet så om jag skriver i fel forumsdel får ni gärna flytta mitt inlägg! :)

    Jag har länge gått och funderat på att starta webbshop, velat fram och tillbaka ett bra tag nu men har äntligen bestämt mig för att sätta igång med mina planer. Har kollat massor av webbshops leverantörer, letat efter en grossist till det jag vill sälja och bara sökt rent allmänt om allt som rör webbshop. Kom iaf fram till att jag hemskt gärna skulle vilja ha en mentor, någon erfaren man kan bolla lite med. Lätt att man blir hemmablind och inte se saker ur ett yttre perspektiv.

    Har nu en affärsplan, hittat en grossist jag skulle vilja samarbeta med som jag skickat mejl till så nu är det bara att vänta in svar. Har ännu inte bestämt mig för vilken webbshops leverantör jag ska använda mig av då jag gärna vill ha produkt leverantör innan jag sätter upp en sida.

    Nu önskar jag så mycket hjälp jag kan få av alla Er här på e-handel! Vad behöver jag tänka på? Vilken webbshop är bra till ett vettigt pris? Hur gjorde ni när det kommer till returer/öppet köp/bytes rätt? Borde egentligen veta hur allt det funkar då jag jobbat i butik i 11 år men där är allt redan serverat. Vad jag förstått enligt KO så är där ingen lag som reglerar öppet köp och bytesrätt. Det betyder att man själv kan bestämma villkoren.

    Har ni köpt bokföringsprogram och faktureringsprogram? Vad mer behövs?
    Hur registrerar ni ert produkt saldo?

    Som ni ser är det mycket jag funderar på! Upplys mig om det är något mer jag behöver tänka på!

    Tacksam för all hjälp!

    Vänliga hälsningar
    Monika

    #143264
    fotofyndet
    Deltagare

    Hej Monika

    Välkommen till forumet. Det är mycket att tänka på när man ska starta upp, men det ska inte avskräcka.

    Jag är lite tveksam till om du hittar en mentor här, de flesta av oss stjäl tid som vi borde göra annat till att titta in på forumet. Tid är en bristvara. Om du inte hittar någon speciellt mentor så tror jag att du kommer att se att forumet är en ganska bra mentor i sig självt. Släng ut en fråga och du har ett antal svar och synvinklar inom kort. Ställ inte för breda frågor bara, då får du sällan svar.

    När det gäller webshopslösning så finns det många, många som är bra. Jag själv har tittat på Kodmyrans sökmotorvänliga lösning, som jag vet att flera tongivande medlemmar här på forumet går över till. Jag är inte helt hemma på det där med hantering av storleks- och färgvarianter, men min uppfattning är att den lösningen hanterar det på ett bra sätt.

    När det gäller administrationsprogram så kör de flesta av oss, i den mån man har något, de stora aktörernas program, dvs Visma, Specter, mfl. Om du börjar med att kolla på webshop, så kan du låta det påverka (inte avgöra) vilket administrationsprogram du köper. Det finns inbyggda moduler för överföring i vissa.

    Sedan tycker jag inte att du ska gå för djupt i såna frågor till en början. Det kommer att dröja ett tag innan du får din första order, och ett tag till innan det blir så mycket att orderhanteringen tar tid. Se till att fokusera på marknadsföring istället. Om du inte säljer något så är en dyr webshop med smidig överföring till administrationssystemet inget som gör någon lycklig.

    Betalningsmetoder är viktigt, se till att du är heltäckandee där, så folk kan välja den metod som de tycker passar bäst. Faktura, direktbetalning och kortbetalning är i princip krav, vissa (som vi) erbjuder dessutom postförskott och förskott till PlusGiro/Bankgiro.

    Läs in dig på returrätter och sånt sen när beställningarna kommer. Se till att budgetera för ett visst antal returer när du sätter priset.

    Ja det var några smågrejer som jag kom att tänka på nu efter en lång dag.

    Lycka till!

    #143269
    MonikaD
    Deltagare

    Hej!

    Tack så jätte mycket för ditt svar! Förstår att det är svårt att hitta sig en mentor och håller med om att forumet nog kan hjälpa mig väldigt mycket!

    Ska kolla upp Kodmyrans! Tack igen för ditt svar! Försöker och ta en sak i taget, många frågor som poppar upp i huvudet men förstår att allt har sin tid. :)

    Vänlig hälsning
    Monika

    #143275
    ViPER
    Medlem

    Tja!

    Är själv ganska ny men en sak som varit mitt mål från början är att hitta lösningar som inte gör att man binder upp sig med dyra abonnemang eller höga startkostnader i början för att hålla dom fasta kostnaderna per månad nere i början eftersom inkomst inte lär gå i taket direkt så att säga.

    Min lösning har därför blivit OpenCart som jag hostar på lämpligt webbhotell i mitt fall blev det The Simple Host – Shared, Reseller, VPS & Dedicated Servers | The Simple Host som är ett Engelskt företag som jag haft mycket bra erfarenhet av tidigare. Har sedan installerat OpenCart vilket är väldigt simpelt samt anpassat det med Svenskt språk, ny design och lagt till Payson osv för betalning. Kostnad = 50kr/mån för hosting, opencart är gratis dock köpt några moduler för säg kanske 1000 kr dock inte ett måste. Går självklart hitta likvärdig hosting även i Sverige!

    Betalning via Payson som tar kort och direktbetalningar via bank osv, inga startavgifter eller månadsavgifter men där emot lite högre kostnader per transaktion. Men ett bra alternativ till att börja med tycker iaf jag.

    Jag har valt OpenCart av anledningen att jag vill inte ha några begränsningar som man kan få om man köper/hyr en färdig lösning hos andra leverantörer, jag vill själv påverka minsta lilla grej och kunna ändra precis vad jag vill. Nackdel är att det tar tid att sätta sig in i varje enskilt system och är man inte vidare intresserad av detta är kanske inte detta en lösning som passar alla.

    Gick även med i något som heter Pluskontot som kostar omkring 1000 kr/år för att få tillgång till en del erbjudanden men främst var det för att komma åt deras avtal med DHL som ger väldigt bra priser på frakt osv.

    Min bokföring sköter jag själv nu i början då jag enbart har en vanlig Enskild Firma och använder mig av Visma SPCS Avendo eEkonomi som är direkt kopplat till mitt företagskonto hos Handelsbanken. Riktigt smidigt faktiskt! Kommer nog eventuellt i framtiden gå över till något av deras tyngre paket men inget spikat ännu.

    Tittade en del på Vismas webshop men tyckte OpenCart passade mig bättre, läste dock att dom i dagarna fått till det med Payson osv. Rätt smidigt att få ihop bokföring och butiken i ett och samma paket kan jag tänka mig, dock ganska tunt på information om hur det fungerar så man lär nog behöva tala med Visma om det.

    Mvh,
    ViPER

    #143273
    FredrikGust
    Deltagare

    Hej Monika och kul att du hittat till forumet!

    @MonikaD 42232 wrote:

    Jag har länge gått och funderat på att starta webbshop, velat fram och tillbaka ett bra tag nu men har äntligen bestämt mig för att sätta igång med mina planer. Har kollat massor av webbshops leverantörer, letat efter en grossist till det jag vill sälja och bara sökt rent allmänt om allt som rör webbshop. Kom iaf fram till att jag hemskt gärna skulle vilja ha en mentor, någon erfaren man kan bolla lite med. Lätt att man blir hemmablind och inte se saker ur ett yttre perspektiv.

    Som nämnt tidigare tror jag att du har stor nytta av forumet under uppstarten, då det finns många väldigt erfarna här. Att posta en fråga eller be om lite synpunkter är ett riktigt bra sätt att få många hjälpsamma svar och synpunkter.

    Något som är väldigt lätt att underskatta när man ska starta är kostnaden för annonseringen. Vi lägger långt mycket mer pengar på annonsering än någon annan fast kostnad. Fokus på målgrupp och marknad ger resultat även om det kan gå långsamt när man etablerar sig som ny. Det tar många månader innan man på ett naturligt sätt blir synlig vid sökning hos Google.

    Enligt erfarna källor på forumet så är konverteringsgraden normalt 1-2% vilket gör att det behövs 50-100 besökare för att få sälja något. En annons på Google Adwords kostar väl sällan mindre än 2-3 kr, så här är en utmaning som är knepig just i början och som också är orsaken till att välja ett system som gör att man hittar dig via sökning och inte enbart via annonser.

    Välj ett system som du känner att du trivs med, det finns många gånger demolösningar och provversioner att testa eller kanske en demo efter ett prat med en säljare. Titta på andra butiker och gör en kravlista som du sedan bockar av mot leverantörerna och som passar inom budgeten. Bedöm hur mycket du kan göra själv och vad du behöver anlita någon annan för.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.