hej

Startsida Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel RIKTIGA, obundna e-handelskonsulter, som gärna arbetar med småföretag ?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #99006
    Bengt.A
    Deltagare

    Howdy,

    Baserat på egna erfarenheter anser jag att en kompetent konsult (oavsett projektområde) ofta är guld värd. En extrakraft som jobbar för DITT bästa. Har själv haft stor nytta av detta i olika byggsammanhang bl.a.

    Googlar man på e-handelskonsulter landar man i stort sett alltid direkt hos webbyråer eller webshopsleverantörer. Lite att sitta på dubbla stolar kan jag tycka. Som beställare är jag intresserad av en obunden konsult. Som agerar bollplank, löpande följer upp shopbygget, tidsplanen, stämmer av funktioner, vet att ”den där lilla ändringen utanför offert” inte tar mer än 20 min för programmeraren, och därför inte godtar leverantörens debitering på 8h. Och så vidare.

    Sitter själv i ett pågående e-handelsbygge (ca 250K) där vi efterhand alltmer insett att en kompetent sidekick hade behövts vid vår sida. Någon som talar samma språk som utvecklaren, kritiskt styr upp och lägger några timmar per vecka för att föra projektet mot mål. Tror att även mycket små företag ofta skulle ha stort utbyte av sådan inköpt kompetens. Vid upphandling inte minst. Tid sparas, feltänk minimeras och i slutänden har konsulttimmarna sparat in sig själv.

    Dyra IT / upphandlingskonsulter som anlitas av storföretag finns det gott om, så min fråga blir:

    – Var hittar man duktiga ”riktiga” e-handelskonsulter som gärna jobbar med småföretag?

    Svaren kan nog vara av intresse för många runt om i landet.
    Sitter själv nere i Malmö – alla tips och idee´r i frågan tas tacksamt emot.

    #154148
    JohanK
    Deltagare

    Inget svar på frågan tyvärr,

    Men är nyfiken på vad du ska lansera för butik för de pengarna om du inte redan vet det du fråga om..

    #154152
    PalMik
    Deltagare

    Jag tror det du söker är en annan e-handlare i en ickekonkurrerande branch som kan tänka sig att jobba lite extra med ett nytt projekt.

    Jobbar man huvudsakligen som konsult är det svårt att ta små kunder helt enkelt för att man isf behöver ha så många kunder samtidigt och det blir svårt att fokusera. Snittlönen i Sverige är väll runt 30k med 5 veckors semester, vilket väll lite grovt betyder att man måste konstant ha 5 kunder som betalar 12-16k i månaden när man inte är på semester för att nå upp till en medellön lite beroende vilka omkostnader man har.

    #154174
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Det palmik säger är nog anledningen till att vi som konsultar ofta sitter på webbyråer eller plattformar. Det finns helt enkelt ingen marknad inom småföretag för att göra endast konsultjobb till dem. Däremot större företag brukar anlita brightstep som jag hört mkt gott om, de kan säkert även ta mindre kunder om de bara betalar och ör lönsamma att hantera.

    #154213
    Bengt.A
    Deltagare

    Tack för kommentarer så här långt.

    JohanK,
    – vi är ett 25 år gammalt företag inom fordonsbranschen (ej bilar) som har bra koll på vad det är vi vill åstadkomma med nätsatsningen. Efterhand som e-handelsbygget rullat på, och trots ett tydligt upphandlingsunderlag / kravspec, har vi dock insett att en professionell kraft på vår sida hade varit värdefull. Processen med att ta fram en ”off standard” webblösning är mer komplex än vi räknat med, helt enkelt.

    PalMik ,
    – jag instämmer, här finns absolut ett dilemma vad gäller uppdragets omfattning.
    Lite naivt trodde jag att här fanns gott om enmanskonsulter inom området. Har en sådan inte fulltecknat i kalendern, borde ett uppdrag som genererar 30 månadstimmar trots allt inte vara helt ointressant.

    Ditt förslag på att ta hjälp av annan e-handlare med stor erfarenhet, skulle kunna vara en väg att gå. Känner någon sig manad, är det bara att höra av sig.

    Kodmyran,
    – att köra som fristående konsult inom e-handel, blir kanske tufft som du säger. Men jag är ändå förvånad över att det, för just mindre företag, tycks vara en yrkeskategori som saknas. En början hade kanske varit att på E-handel.se / Leverantörer, lägga in även rubriken Upphandlingskonsulter. Där just oberoende konsulter får en chans att presentera sig. Tror trots allt att det finns många småföretagare som gärna tar hjälp med upphandling / offertunderlag av proffs. Och gärna betalar för detta.

    Kan den här kompetensen ”att konsulta och assistera vid e-handelsprojekt” finnas på universitet / högskolor? Vet inte hur mycket e-handelskunnande en systemvetare får med sig ex.vis. Kanske finns där ett antal framåt rookies som gärna vill testa sina vingar och dra in lite sidoinkomster. Någon nybakad systemvetare bland läsarna kanske, som kan uppdatera oss om detta.

    #154215
    ortax
    Deltagare

    Har du tittat på olika Mediabyråer och konsultbyråer? Av egen erfarenhet och samarbeten så sitter oftast konsulter på just dessa företag som tillhandahåller kunder i god skala, då behövs det inte så mycket egenpresentationer om man får tillräckligt med jobb.

    Men testa att söka konsultbyrå eller mediakonsulter på Google, då lär du få in ett par extra kontakter att höra av dig till.

    Sen kan jag tycka att detta initiativ du precis tagit med denna tråden, om att du tar mer än gärna emot PM’s osv från ev. konsulter är helt fantastiskt (tycker fler bör göra det).

    #154216
    Mike.Odin
    Deltagare

    Testa att söka efter webbanalytiker med viss teknisk bakgrund och erfarenhet från e-handel. De brukar vara väl bevandrade och allmänkunniga inom webben och har en känsla för vad som funkar och inte funkar. De kan även hjälpa till att införa ett tänk kring ett mer datadrivet beslutsstöd vilket jag tror kan vara bra.

    Jag vet att killarna på Outfox är grymma och engagerade och att de kan köra bollplanksliknande upplägg. De är förstås en byrå, men med fokus på konverteringsoptimering och webbanalys.

    #154219
    NO LINGO
    Deltagare

    Bengt googla ehandelskonsult en gång till så hittar du mig :) (på plats 1 eller två). Jag finns i Helsingborg och jag sitter bara på en stol, min egen. Hör av dig om intresse finns. OBS! Min inriktning är mer på sälj en på kod. Mvh Peter

    #154257
    PalMik
    Deltagare

    @Bengt.A 54334 wrote:

    Tack för kommentarer så här långt.

    Kan den här kompetensen ”att konsulta och assistera vid e-handelsprojekt” finnas på universitet / högskolor? Vet inte hur mycket e-handelskunnande en systemvetare får med sig ex.vis. Kanske finns där ett antal framåt rookies som gärna vill testa sina vingar och dra in lite sidoinkomster. Någon nybakad systemvetare bland läsarna kanske, som kan uppdatera oss om detta.

    Behöver du mest en smart person som kan leverera många mantimmar så är det alltid schysst att ta en student tycker jag, man levererar dessutom lite samhällsnytta. Men de kommer inte kunna något om e-handel om de inte lärt sig det på fritiden :-) och du måste ge studenten tid själv.

    Nästan alla universitet och högskolor har en jobbsida för praktik osv.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.