hej

Startsida Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Sälja designerliknande produkter – fel?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #103862
    annie88
    Deltagare

    Hej!
    Jag har en liten fråga som jag funderat på. Jag har nämligen sedan en tid tillbaka börjat sälja designerliknande väskor, som är otroligt lika originalet men det finns inget som helst tryck eller dylikt som säger att produkten är det efterliknande märket. Vi påstår heller inte på hemsidan att det är det efterliknande märket. Produkterna är dock som sagt nästan identiska originalet förutom loggor och kvalité etc.

    Är detta fel/olagligt? Jag vet ju såklart att det är olagligt att sälja designerkopior, men eftersom detta inte är en ren kopia då ej märket finns med någonstans på produkterna blir jag osäker. Fick nämligen en arg kommentar från en person som tyckte det var så fel det vi säljer så jag börjar bli lite nervös att det kan få mig i blåsväder?!

    Jag vet ju att större modekedjor varje säsong gör produkter som efterliknar de stora modehusen. Därav har jag tänkt att det inte borde vara något problem, då jag sätt så många varianter av just dessa väskor på flera stora webshopar och butiker.

    Tacksam för synpunkter och svar :)

    #182763
    Kamilla
    Deltagare

    Tror inte du gör något fel.
    Men jag är inte en advokat och jag tycker du ska kontakta en. Det vore välinvesterade pengar att veta och slippa vara orolig.

    #182764
    Stefan72
    Deltagare

    är ingen expert jag heller men jag tror det räcker med att produkten är lika som originalet, det är inte enbart varumärket i sig som styr. Sen handlar det ju om var varumärkesskydd och sånt finns också. Du har ju det nyligen som handlade om designermöblerna. Det var inga loggos på de heller men de fälldes ändå för detta även om de hade försökt kringgå detta genom att ha företaget i england (som har andra regler) Det var ju rena kopior av originalen.

    #182765
    Dancar
    Deltagare

    Tror detta går under mönsterskydd, och skulle gissa att detta inte är ok. Att loggor inte finns på produkterna torde inte göra varken från eller till då mönsterskyddet görs på själva designen. Är inte heller någon expert och råder dig att investera i en jurist. Eller, om du är medlem i Företagarna, ringa deras jurister och kolla.

    #182766
    Qarillion
    Deltagare

    Ganska säker på att det inte är ok. Det vore som att säga att Volkswagen kan göra en Volvo XC90 och bara byta loggan mot en VW-logga istället så är allt helt ok.

    Skickar en länk här nedan om fallet som Stefan72 nämnde. Verkar väldigt likt det du pratar om.

    http://www.hd.se/2016-10-13/olaglig-handel-med-designkopior

    #182767
    Ekraft
    Deltagare

    Även om det saknas loggor och etiketter så kan det finnas andra saker på ett föremål som är mönsterskyddade. På en väska kan det t.ex. handla om spännen, knappar, dragskon på ett blixtlås, karakteristiskt mönster på tyget, utformningen av sömmar som kan bilda en symbol etc.

    Det är inte helt enkelt att utifrån lite text bedöma om någonting inkräktar på någons mönsterskydd i sådan grad att det innebär ett brott. För naturligtvis får man göra väskor, i samma färg och samma materialval och samma storlek. Det uppnår inte i sig någon verkshöjd.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.