Forumsvar skapade

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #121435
    BaskerBosse
    Deltagare

    Hej!
    Vi kör också Visma, fast Visma 1000, men det bör nog vara ganska lika.

    Du kan skriva ut journalen på olika sätt med olika resultat:

    • på skärm – vilket inte uppdaterar redovisningen
    • på papper/pdf/fil, utan att godkänna den efter du har kört journalen, vilket inte uppdaterar redovisningen.
    • på papper/pdf/fil, och godkänna den efter körning – vilket uppdaterar redovisningen.

    Du kan posta en faktura som bara påverkar leverantörsreskontran, men när du kör journalen ser du påverkan även på kontona i redovisningen.
    Leverantörsfakturajournalen körs för att föra över bokningarna till huvudboken. Först när du godkänner journalen bokförs det i redovisningen.

    Jag brukar inte skriva ut dessa journaler på papper – det handlar väl om hur många fakturor man har – utan skriver av konteringen på fakturorna istället och skriver verifikationsnumret uppe i hörnet och sätter in fakturan i pärmen som verifikat.
    På kundreskontrasidan är det samma sak. Själva fakturan påverkar bara kundreskontran och kundreskontrans journaler/rapporter. Kör och godkänn en fakturajournal och du uppdaterar redovisningen också.
    Här har vi desto fler fakturor, så här skriver jag ut journalen. Det är ju lite beroende på hur man vill göra. Jag fakturerar allteftersom och efter 1 vecka kör jag fakturajournalen för att uppdatera redovisningen. Den skriver jag ut på papper och sätter framför fakturorna i redovisningspärmen. Det gör att jag får konteringen på journalen och inte numrerar mina kundfakturor manuellt och individuellt. De sitter som bilaga till pappersjournalen.

    Utbetalningsjournalen – och inbetalningsjournalen – gör samma sak. En utbetalning registreras i leverantörsreskontran och påverkar än så länge bara utestående saldot på den leverantören -i leverantörsreskontran. Kör journalen och leverantörskuldskontot resp bankkonto (el var du betalar från) påverkas i redovisningen. Samma sak på kundsidan.

    För att minska papperslöseriet, skriver jag även här konteringen för hand. (”Old fashion” – men bra för träden).

    Alla dessa journaler måste skrivas ut på papper/fil/pdf och godkännas för att redovisningen ska uppdateras – men istället för att skriva ut dem på papper går det lika bra att skriva ut dem på pdf eller fil och godkänna dem efteråt. Detta uppdaterar också redovisningen. Det är bara när du skriver ut dem på skärm som de inte uppdaterar redovisningen (eller skriver ut dem på papper/pdf/fil och inte godkänner dem).

    Undrar vad du menar med bokföringsunderlag? Återkom så kanske jag kan förklara.

    Kan lägga till att jag var mer än frustrerad i början innan jag förstod hur Visma fungerade… det tog ett tag men nu går det bättre…

    Lycka till!
    mvh
    Sandra på BaskerBosse

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)