ANNONS

Partierna överens: "Förenkla reglerna för e-handlarna"

Partierna överens: "Förenkla reglerna för e-handlarna"
Kanske blir det lättare att driva e-handelsföretag efter valet

Vi har frågat samtliga riksdagspartier hur de vill jobba för att underlätta för företagare och e-handlare om de får inflytande över politiken efter valet.

ANNONS

På söndag är det som bekant val och utgången kan även komma att påverka Sveriges många e-handelsföretagare. Vi har därför kontaktat alla åtta riksdagspartier och frågat dem vad de vill göra för att förbättra e-handlarnas villkor. Frågan som vi utgick ifrån var följande:

Vilken tycker ert parti är den viktigaste åtgärden för att förbättra villkoren för företagare, och i synnerhet då för företagare inom e-handeln?

Glädjande nog har alla partierna valt att besvara frågan och något som är tydligt är att de flesta parter verkar vara överens om att det så kallade “regelkrånglet” som ofta drabbar företagare bör minskas. Den aspekten nämns i stort sett av alla partier, oavsett blocktillhörighet. Några har även egna förslag på konkreta åtgärder inom detta område.

- Vi vill fortsätta att göra det enklare för företagare att starta upp, växa och anställa och har flera förslag för att fortsätta arbetet med regelförenklingar. Till exempel vill vi förstärka Regelrådets arbete och minska den administrativa bördan för företagare genom att tillåta myndigheter åtkomst till gemensamma register – om en myndighet har begärt in information om en företagare ska företagaren inte behöva lämna samma uppgifter på nytt till en annan myndighet, skriver exempelvis Miljöpartiet.

"Globala postförsändelser på lika villkor"

Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet lyfter fram att det minskade regelkrånglet även behöver innebära förändringar i skattelagstiftningen.

- Det viktigaste för att människor ska vilja starta och driva företag är, när man kokar ner det, att människor har en möjlighet att tjäna pengar. E-handeln skiljer sig inte i det avseendet från andra företag. Vi vill att fler ska starta företag och menar att vi för att nå dit behöver reformera lagstiftningen för skatteregler och administration, skriver Sverigedemokraterna, som även tillägger att de vill att den kommande regeringen ska verka för att skapa en sund global konkurrens.

- Vidare menar vi att den internationella e-handeln och dess globala postförsändelser måste spela på likvärdiga villkor för att en sund konkurrens ska råda och vi anser därför att regeringen ska verka för att harmonisera terminalavgifterna i den globala poststrategin.

Ser behov av tillgång till riskkapital

Kristdemokraterna lyfter även frågan om tillgång till riskkapital.

- Kristdemokraterna vill att fler ska finna det mödan värt att starta och utveckla ett företag. Därför lägger vi en rad förslag om enklare regler, ökad tillgång på riskkapital och konkurrenskraftiga skatter. Ett exempel på en konkret reform är slopade arbetsgivaravgifter vid anställning av unga eller nyanlända samt borttagen särskild löneskatt på äldre.

Från Liberalernas sida ser man ett behov av att öka antalet arbetade timmar bland befolkningen.

- Förutom minskad byråkrati och ökad forskning är Liberalernas viktigaste prioritering för företagarna att skatterna på arbete, både på kort och lång sikt, ska sänkas. Det är centralt för att utveckla arbetslinjen, öka antalet arbetade timmar i den svenska ekonomin och stärka den svenska konkurrenskraften, sammanfattar partiet. 

Vill ha ny företagsform med färre regler

Centerpartiet skriver att de från sitt håll har en diger lista på saker de vill göra för att göra det enklare att driva företag. Ett av dessa förslag är att partiet vill skapa en helt ny företagsform - ingångsföretag - där tanken är att regelkrånglet ska vara minimalt. Partiet vill även ändra det så kallade 3:12-systemet, som styr hur företag med få anställda beskattas för utdelning från det egna bolaget, och man vill omgående förenkla reglerna kring ägarskiften inom bolagsvärlden. Till på det föreslår partiet att varje ny regel automatiskt ska innebära att en gammal regel försvinner.

- Vi tycker också att det ska införas en princip om ”en regel in- en regel ut”, så att regelkrånglet inte ökar från dagens nivå. Vi vill dessutom se ett system där företagen bara behöver en dörr in för att digitalt lämna in uppgifter. Regler ska också ges så kallade solnedgångsklausuler. Detta innebär att en regel ges ett slutdatum då det måste visas att dess fördelar fortsatt överstiger dess nackdelar för att regeln ifråga ska få vara kvar.

"Ska vara ett digitalt föregångsland"

Moderaterna belyser bland annat att företag också måste kunna hitta rätt kompetens när de anställer och de vill driva på digitaliseringen ytterligare.

- Vi vill att Sverige ska vara ett digitalt föregångsland. För att åstadkomma detta vill vi se över hur lagar och regler kan uppdateras för den digitala ekonomin. Samt att arbeta för att öka digitaliseringens omfattning, exempelvis genom att myndigheternas service i högre utsträckning sker med hjälp av digital teknik, skriver Moderaterna till redaktionen. 

Även Socialdemokraterna är inne på att den internationella e-handeln gör att reglerna måste ändras och för att åstadkomma detta vill partiet bland annat lyfta frågan på EU-nivå.

- Vi behöver också arbeta vidare genom våra handelsplattformar, såsom EU, med att skapa enhetliga regelverk samt motverka protektionism som kan ha en stor påverkan för internationell e-handel.

"Trygghetssystemen har inte följt med"

Vänsterpartiet belyser att de för mindre företagare driver frågan om att öka den sociala tryggheten, ett område där de även menar att de åstadkommit förändringar under den gångna mandatperioden.

- Vi vill göra det lättare för företagare och kombinatörer genom att förstärka den sociala tryggheten för den som startar och driver eget. Dagens trygghetssystem i form av socialförsäkringssystemet har inte i tillräcklig utsträckning följt med utvecklingen på arbetsmarknaden. Egenföretagare, kombinatörer och personer med tidsbegränsade anställningar har alldeles för dåligt ekonomiskt skydd när de inte kan arbeta på grund av sjukdom. Det är därför glädjande att vi tillsammans med regeringen har kommit överens om att socialförsäkringsskyddet för företagare i uppbyggnadsskedet ska utvidgas och att resurser för detta har avsatts, skriver Vänsterpartiet.

Michell Grönlund

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.  michell@ehandel.se